+

Studentski život

STUDENTSKI PARLAMENT

Na Šumarskom fakultetu je osnovan Studentski parlament u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Fakulteta. Studentski parlament je organ preko kojeg studenti ostvaruju svoja prava i štite svoje interese na Fakultetu. Studenti, na ovaj način, imaju svoje predstavnike u svim organima Fakulteta koji donose bitne odluke za život i način studiranja studenata na Fakultetu.

Organi Fakulteta u kojima učestvuju predstavnici Studentskog parlamenta su: Savet Fakulteta, Nastavno‑naučno veće, Veća odseka, različite komisije itd.


ORGANIZACIJE STUDENATA

Organizacije studenata na Šumarskom fakultetu su: Akademski klub mladih istraživača, Planinarsko društvo Omorika, Lovačka sekcija, Sportska sekcija, Novinarska sekcija i redakcija časopisa „Breza”, Foto kino klub „Šumarac” i dr.

Studenti Šumarskog fakulteta imaju i svoj internet forum Fagus ‒ www.fagus.org, a studenti TMP odseka i svoj blog ‒ http://universityofbelgrade.blogspot.com


EKSKURZIJE, IZLETI I SPORTSKE AKTIVNOSTI

Sticanje znanja najbolje je uz druženje, zbog čega se trudimo da zajedno sa studentima osmislimo ekskurzije na kojima upoznajemo svoju zemlju, njenu tradiciju, vrednosti i ljude.
Studijske ekskurzije organizujemo i u inostranstvu kako bi na najbolji način doprineli razvoju ideja, ali i karijeri svojih studenata.

Jačanju duha i tela mladih doprinosimo i organizovanjem sportskih aktivnosti i takmičenja, zakupom sala i terena, a radimo i na obnovi sopstvenih teniskih i sportskih terena u okviru fakultetskog kompleksa.

HUMANOST I ODGOVORNOST

Studenti i zaposleni na Šumarskom fakultetu svojim aktivnostima doprinose humanijem i boljem društvu i konkretnim delovanjem iskazuju svoju posvećenost zaštiti životne sredine.

Fakultet je realizovao 35 ekoloških kampova, a učestvuje i u aktivnostima Pokreta gorana Srbije, akcijama pošumljavanja i uređenja prostora.
Na Fakultetu se najmanje dva puta godišnje organizuju i akcije dobrovoljnog davanja krvi.

SLOBODNO VREME

Arboretum Šumarskog fakulteta predstavlja kolekciju drvenastih i žbunastih vrsta namenjenih prvenstveno praktičnoj nastavi, edukaciji i instrukciji studenata. Spomenikom prirode „Arboretum Šumarskog fakulteta” predstavlja zaštićeno područje koje se nalazi u okviru samog Fakulteta, gde studenti vole da provode slobodne trenutke između predavanja u miru i prirodi.
http://arboretum.sfb.bg.ac.rs/


KOŠUTNJAK

U blizini Šumarskog fakulteta nalazi se i park-šuma i gradsko izletište Košutnjak, koji je ujedno i prelepi vidikovac ka centru Beograda i prijatno mesto za boravak u prirodi. Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama za rekreativne šetnje. Sportsko-rekreativni centar „Košutnjak” prostire se na oko 40 hektara, ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoren bazen. Raspolaže i trim‑stazom i uređenim smučarskim površinama. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku postoji letnja i zimska ski-staza. Na Košutnjaku se nalaze i kamp „Košutnjak” i hotel „Trim” i više restorana. Košutnjak je i popularno mesto za održavanje kulturnih, zabavnih i muzičkih događaja („Voxstock“, „Forest fest“, „Supernatural“…). Na obroncima Košutnjaka se nalazi studentski dom


Košutnjak u okviru koga se nalazi studentska menza i čitaonica.
Studentski dom: http://www.sc.rs/sc/index.php?run1=31&run=dom
Studentska menza: http://www.sc.rs/sc/index.php?run1=44&run=restoran
Studentski centar „Košutnjak“: http://www.sc.rs/sc/index.php?run1=44&run=restoran

 

ADA

U blizini Šumarskog fakulteta, na reci Savi, u neposrednoj blizini ušća u Dunav, na udaljenosti od samo 4 km od centra Beograda, nalazi se poluostrvo Ada Ciganlija. Obrasla gustom listopadnom šumom, prošarana proplancima i livadama, Ada je najveće, najlepše i najposećenije izletište, kupalište i odmaralište u Beogradu.

Ada Ciganlija je kulturno-zabavni centar Beograda, posebno u letnjem periodu. Organizuju se brojne sportske, kulturne i zabavne manifestacije. Ugostiteljsku ponudu Ade čini više desetina restorana, kafića i klubova. Na ulazu su parking-prostor za hiljadu vozila i marina u Čukaričkom rukavcu, pogodna za pristajanje čamaca, jahti i manjih brodova. Posetiocima Ade Ciganlije stoje na raspolaganju i prodavnice, prostori za piknik, kuglana, mini-golf, kočije sa konjima, turistički vozić, pedaline i sandoline za vožnju jezerom, kao i eko-brod na električni pogon. Plaža oko Savskog jezera je u celosti uređena i opremljena neophodnim infrastukturnim objektima, pa je jedna od najvećih i najlepših plaža na veštačkim jezerima u Evropi. Jezero je pogodno za plivanje, veslanje, kajak, vaterpolo, skokove u vodu, jedrenje na dasci i druge sportove, pa je na njemu održano više svetskih i domaćih prvenstava.

Na Adi Ciganliji ima i preko 50 različitih sportskih terena na otvorenom, među kojima je i golf teren i žičara za skijanje na vodi. Postoje fudbalski teren, teniski, rukometni, odbojkaški i košarkaški tereni, kao i igrališta za bejzbol, ragbi i hokej na travi. Tu su i tereni za odbojku na pesku i akva soker, a od ekstremnih sportova: bandži džamp, veštačka stena i peintbol.

Ada Ciganlija: http://www.adaciganlija.rs/
Ada Safari: http://www.adasafari.co.rs/


Korisni linkovi:

Mapa grada: http://www.planplus.rs/
Gradski saobraćaj: https://www.busplus.rs/
Opština Čukarica: http://www.cukarica.rs/
Sportski klubovi opštine: http://www.cukarica.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=65&lang=lat