+

Eduroam®

О пројекту

Овај сервис је настао у оквиру европске TERENA иницијативе, а остварен је кроз међународни GÉANT пројекат у којем учествују европске академске и истраживачке мреже. Eduroam услугу у Србији пружа Академска мрежа Србије (АМРЕС). Све додатне информације можете наћи на сајту Академскe мрежe Србије.

У сарадњи са Министарством информисања и телекомуникација, Академском мрежом Србије и Рачунским центром Електротехничког факултета  на Шумарском Факултету  је уведена инфраструктура која омогућава рад Eduroam® сервиса. У ту сврху, у згради факултета је постављено 61 бежична пристуна тачка за покривеност Eduroam® сигналом, високог квалитета и стандарда, у складу са захтевима за приступ сервису. Тиме је зграда Шумарског факултета у потпуности покривена Еduroam® сигналом.

Шта је Eduroam® ?

Eduroam® – education roaming је бесплатан сервис за приступ Интернету. Својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ Интернету широм света, без потребе за отварањем додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на институцији у којој раде или студирају.

Тако нпр. студент Шумарског факултета, може приступити eduroam интернету на свом факултету или када је у посети било којој институцији у Србији или свету коришћењем истог корисничког имена и лозинке. Корисник има исто окружење, без обзира где приступа eduroam интернету.

Корисници eduroam сервиса су студенти и запослени у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света. У Србији га могу користити студенти, професори, предавачи, научници, истраживачи и сви други запослени у институцијама чланицама Академске мреже Србије (АМРЕС).

Eduroam је осим у Србији доступан у бројним научно-истраживачким и образовним институцијама у 67 земаља Европе и света. Мапу са приступним тачкама можете погледати на следећем линку.

Подешавање уређаја за приступ – Како се повезати ?

Захваљујући најсавременијим стандардима за енкрипцију (WPA2/AES и WPA2/TKIP), корисницима Eduroam сервиса загарантован је висок ниво заштите приватности њихових података.

Приступ Интернету путем eduroam-а је јако једноставан. Потребно је само једном извршити подешавање на корисничком уређају (мобилни телефон, таблет, лаптоп …) можете приступити Интернету са било које Eduroam приступне тачке у оквиру Акедемске мреже Србије (АМРЕС), или са приступних тачака широм Европе и света.

Да бисте на вашем уређају омогућили коришћење eduroam услуге, потребно је да инсталирате апликацију намењену типу уређаја који повезујете. Да бисмо корисницима олакшали преузимање инсталера и аутоматско подешавање уређаја, креирали смо путем eduroam CAT-a („Configuration Assistant Tool“) инсталере за „MS Windows 10,8,7,Vista“, „Mac OS X“, „Linux“, мобилне уређаје са „iOS“ оперативним системом, за андроид уређаје са верзијом андроида 4.3 или новијом, уређаје са „Chrome OS“.

Инсталери су доступни на адреси cat.eduroam.org. Потребно је да кликнете на дугме “click here to download your eduroam installer”, затим одаберете институцију са које долазите (Faculty of forestry, University of Belgrade), а након тога ћете добити списак доступних инсталера. Када преузмете инсталер, потребно је да покренете инсталацију унесете правилно корисничко име и лозинку. Инсталер такође можете преузети и скенирањем QR koda:

Или можете преузети апликацију geteduroam која садржи илсталер и потребно је да одаберете институцију са које долазите Faculty of forestry, University of Belgrade у унесете корисничко име и лозинку.

Корисничко име и лозинка

За запослене на Шумарском факултету активација Eduroam сервиса врши се попуњавањем формулара који се доставља Центру за информационе технологије Шумарског факултета преко писарнице након чега запослени на факултету добијају мејл за активирање Eduroam сервиса и постављање лозинке. Корисничко име за запослене на Шумарском факултету је исто као за приступ мејл сервису: ime.prezime@sfb.bg.ac.rs

За студенте Шумарског факултета корисничко име је исто као корисничко име за приступ е-досијеу и мејл сервису (студентска мејл адреса нпр. student.imeprezimebroj@sfb.bg.ac.rs). Активација коришћења Eduroam сервиса врши се на у менију студентског e-досијеа кликом на Активирај Едуроам сервис, и тада се врши постављање лозинке за коришћење Eduroam сервса.

Правилници АМРЕС-а

Правилник о коришћењу Академске мреже Србије (AUP – Acceptable Usage Policy) уређује шта се сматра недозвољеним, а шта дозвољеним коришћењем АМРЕС ресурса, као и остала питања која доприносе њиховом правилном коришћењу.

Примена правилника је обавезна за све АМРЕС кориснике (организације и појединце), као и за остале кориснике са Интернета који остварују саобраћај са Академском мрежом Србије, па и за Eдуроам кориснике.

АУП – Правилник о коришћењу Академске мреже Србије – АМРЕС

Такође, молимо Вас да прочитате: Правилник АМРЕС едуроам сервиса

Последице непоштовања ових правилника сноси сам корисник.

Додатне информације

Национална страна за eduroam (упутство за подешавање, приступне тачке и друге корисне информације)
– Међународна страна за eduroam